Fix: Windows 10 2004 May 2020 Update Known Issues

Microsoft has finally rolled in the Windows 10 version 2004 and Windows Server 20H1 Update to its general public. Several users receive auto-notification regarding this via the Windows Update section. While others are attempting to download/install the ISO file through Media Creation Tool. Although there has been huge testing before finalizing its development for normal users, there’s always room for unnoticed bugs and errors. Hence, we suggest checking May 2020 Update Known Issues and if everything seems OK, proceed to download/apply this feature update to your device.

Windows 10 2004 [20H1] is overall the ninth feature update and 2020’s first semi-annual upgrade by Microsoft for all supported devices. The company has performed significant changes to this like – Renaming Virtual Desktops, Independent Cortana & Notepad, Windows Terminal 1.0, and others. Despite such huge commitment this year, bugs are bound to happen owing to any of these – Storage issues, compatibility issues, obsolete drivers, etc. Let’s explore the Known Issues on May 2020 update in detail –

Recent: Windows 10 2004 May 2020 Update – Deprecated and Removed Features

What are the Known Issues on Windows 10 2004 

We provide below a list of Known Issues that appear on Windows 10 2004, May 2020 Update along with standard solutions –

1. DISM Corruption

The DISM corruption issue is prevailing on May 2020 Update as well. This usually occurs when one tries to run the DISM.exe/****/restorehealth command. For example – “DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth“. This bug arises on both Windows 10 20H1 and Windows Server, version 2004.

Sol: If you keep on receiving reports about DISM corruption, it’s better to run the /Scanhealth command to check the real status. As of now, Microsoft is working on a resolution and will be available in mid-June. 

2. Variable Refresh Rate not working on devices with Intel iGPU

If you are using a device with a variable refresh rate (VRR) plugged into an Intel integrated GPU, this may run into compatibility issues. An affected device may also ruin the VRR effect while playing games on DirectX-9. Microsoft has currently held the release of Windows 10 2004 for such devices (affected drivers or firmware).

Sol: Microsoft and Intel are working in collaboration to resolve this issue and they may bring a Fix to this in future updates. 

3. Unable to connect multiple Bluetooth devices

With Windows 10 May 2020 Update, users find it difficult to connect to multiple Bluetooth devices. This bug occurs due to incompatibility issues of drivers for Realtek Bluetooth radios and Windows 10 20H1.

To safeguard public update experience, Microsoft has currently applied a compatibility hold on all such affected PCs. This trouble appears on both Windows 10 2004 and Windows Server, version 20H1.

Sol: Both Microsoft and Realtek are currently working on a resolution and may provide the same in an upcoming Tuesday patch. 

Note: The company has urged such device owners not to manually go for the update using the Media Creation tool.

4. Windows Update Issue on PCs with Conexant ISST Audio Drivers

There occurs an incompatibility issue on certain devices with Conexant ISST audio driver. This bug usually appears when Synaptics remains incompatible with the Windows 10 OS. All such affected PCs will not work smoothly after an Update or sometimes start receiving errors. Furthermore, this is applicable to both Windows 10 v 2004 and Server 20H1.

Microsoft notices an error with Conexant ISST drivers whether it is Audio, Video, Sound, or the game controllers.  The issue is that they contain a file ranging between “uci64a96.dll -uci64a231.dll” or a file version lower than 7.231.3.0. The company has applied a Windows 10 2004 Update hold for these affected devices as well. 

Sol: You may contact your device manufacturer (OEM) to see if an updated driver is available or not. If indeed, get a copy and apply it to your Windows 10 Machine.

Microsoft and Synaptics are working together on a resolution and will provide an update in an upcoming release.

5. Bugs and Errors on PCs with certain Conexant audio drivers

As discussed above, having Conexant drivers for any purposes will affect the smooth upgrade to May 2020 Update. There may even arise compatibility issues. In certain cases, Synaptics or Conexant audio drivers are receiving Stop error ultimately leading to Blue screen of death errors. This is applicable to drivers/controllers with versions 8.65.47.53, 8.65.56.51, or 8.66.0.0 through 8.66.89.00 for chdrt64.sys or chdrt32.sys.

The company has applied a compatibility hold on all such Windows 10 devices from being offered Windows 10 version 2004 Update. 

Sol: Microsoft and Synaptics are working on a resolution and will provide an update in an upcoming release.

6. Issues using ImeMode property to control IME mode for individual text entry fields

A few programs on Windows 10 use ImeMode property to control the IME for individual text entry fields. Doing so, such applications increase typing efficiency. However, if you update to May 2020 Update, this won’t be easily controllable. For example – The Input mode simply won’t switch to Kanji or Hiragana.

Sol: To mitigate this issue, check KB4564002.

7. Stop error when plugging or unplugging a Thunderbolt dock

If you use Thunderbolt dock on your PC, don’t go for the Windows 10 2004 Update. Otherwise, you will get a stop error with Blue Screen while connecting or removing Thunderbolt dock. 

The company is restricting the May 2020 Update on devices with any of the below conditions –

  • At least one Thunderbolt port
  • Enabled Kernel DMA Protection
  • Disabled Windows Hypervisor Platform

To verify your Kernel DMA Protection settings, please see How to check if Kernel DMA Protection is enabled. To verify your Windows Hypervisor Platform settings, select Start, type turn windows features on or off, and select it. When the Windows Features dialog opens, find the setting for the Windows Hypervisor Platform. If it is not checked, then the Windows Hypervisor Platform is disabled.

All such devices are not receiving the May 2020 Update and the company warns not to manually install it using the Media Creation tool.

Sol: Microsoft and Intel are working on a resolution and will provide an update in an upcoming release.

8. Errors or unexpected restarts for some devices using Always On, Always Connected

The devices which use Always ON, Always connected features are not compatible with the recent “OS Release” by Microsoft. For example – Microsoft Surface Pro 7 and Microsoft Surface Laptop 3. This is because they have more than one Always On, Always Connected capable network adapters. In case you go for the May 2020 Update on such devices, you may start receiving errors or unexpected shutdown or restart.

As of now, Microsoft applied a compatibility hold on all such devices with corrupt drivers or firmware. 

Sol: The company is aiming to provide a resolution by mid-June 2020.

9. No mouse input with apps and games using GameInput Redistributable

If you use apps or play games with GameInput Redistributable, don’t go for the May 2020 Update. This is because there appears an incompatibility issue with such programs. Windows 10 users who have updated their PCs receive “No mouse input“. 

Note: Microsoft has applied a compatibility hold on all such devices with GameInput Redistributable.

Sol: Microsoft is working on GameInput Redistributable issue and will provide an update in an upcoming release.

10. Issues on Devices with aksfridge.sys or aksdf.sys 

If you are running a device with any versions of aksfridge.sys or aksdf.sys, you shouldn’t go for May 2020 Update on Windows 10 or Windows Server. In case you perform an update, the PC simply fails to update or start after an upgrade.

Note: The affected file versions are up to 1.8.0.* for aksfridge.sys or up to 1.51.* for aksdf.sys.

Sol: The company is currently working on mitigating this compatibility issue and may provide a fix to this in an upcoming release.

11. An issue with older drivers for Nvidia display adapters (GPU)

After installing Windows 10 2004 May 2020 Update, users with Nvidia display adapter drivers are getting a stop error. Sometimes, the issue is of BSOD type and their system crashes after the update. The drivers with a version lower than 358.00 are severely affected. 

Sol: Nvidia and Microsoft are working on this incompatibility issue and may release an update in the near future. For now, users may contact the device manufacturer (OEM) and check whether they have any updates to this or not.

Note: Don’t go for a manual update using the Media Creation tool.

That’s it, we hope you now know all of the Known issues on Windows 10 2004, May 2020 Update. To even further check for any future bugs, keep checking the official link below –

Source – Windows Release Information